FACE DETECTED!

Dries Depoorter is een mediakunstenaar uit België en in zijn werk speelt hij met data. Weet jij wat data zijn? Nog geen geen idee? Geen probleem. Daar gaan we met de hulp van Dries vanzelf achter komen.
Laten we bij het begin beginnen. Dries is mediakunstenaar. Hij gebruikt allerlei soorten technologie om kunstwerken, apps, websites of games te maken. Zo maakte hij de app "Die With Me", waarmee je enkel kunt chatten als je minder dan 5% batterij hebt. Ook maakt hij kunstwerken die hij op allerlei plekken laat zien. Zijn eerste solotentoonstelling (dat is een tentoonstelling die allemaal kunstwerken van één persoon laat zien) was in 2018 te zien bij MU in Eindhoven. Heb jij wel eens een tentoonstelling bezocht? Wat was daar te zien?
Kijk hieronder naar het filmpje van Dries Depoorter. Het maakt niet uit als je niet alles begrijpt. Schrijf vooral op wat je wel begrijpt en kijk ook goed naar wat je ziet. Wat valt je op?

HOE DOET HIJ DAT?

In het bovenstaande filmpje zag je hoe de tentoonstelling eruit ziet en vertelde Dries Depoorter over een aantal werken die hij heeft gemaakt. Ben jij ook zo benieuwd hoe hij dat doet? Goed nieuws! Hieronder vind je een filmpje waarin Dries uitlegt hoe hij werkt. Bekijk het filmpje. Begrijp jij hoe gezichtsherkenning werkt?

Dries vertelt dat hij met verschillende databronnen werkt. Welke databronnen kwamen allemaal voorbij? Dries vertelde over hoe gezichtsherkenning werkt en dat het eigenlijk gebeurt op basis van data (heel veel afbeeldingen van gezichten), maar ook dat hij met de data van Airbnb heeft gespeeld. Op AirBnB laten mensen foto's van zichzelf én beschrijvingen van hun huis zien om zo hun huis te verhuren aan andere mensen. Deze data plukt Dries van de website en hij maakt een spelletje van. Lukt het jou om de juiste persoon aan de juiste ruimte te koppelen? Klik op de afbeelding om zelf AIRBNB HOSTS te spelen.

Dries Depoorter speelt dus met gezichtsherkenningsoftware en data van AirBNB. Ook vertelde hij in het filmpje hoe er om ons heen data worden verzameld. Kun jij nog meer databronnen benoemen? Bekijk ook eens de website van Dries om te kijken welke datastromen hij nog meer gebruikt. . Bij de installatie Face Detected liet hij kunstenaars gezichten kleien totdat de computer een gezicht herkende in het geboetseerde hoofd. Zodra een gezicht werd herkend (Face Detected!) moest de kunstenaar stoppen met kleien.

Dries Depoorter vertelde in het filmpje dat een computer gezichten herkent door heel veel foto’s te zien en dan patronen in die foto’s te ontdekken. Hoe goed ben jij eigenlijk als computer? Kan jij abstracte informatie, of data, lezen? En de patronen herkennen?
Daar gaan we nu achter komen! Bekijk onderstaande afbeeldingen die reclamebureau Jung von Matt voor LEGO maakte. Als je ontdekt wat deze verschillende lego-bouwwerken voorstellen, kan je ook een portret van jezelf gaan maken. Als je er eenmaal één ziet, zie je ze allemaal. Veel plezier!

Zo’n portret waaruit je wordt opgebouwd uit gekleurde balkjes kun je natuurlijk ook van jezelf maken. Met lego of gewoon met gekleurd papier. Of met stiften, een liniaal en een strakke hand. Laat jezelf gaan en upload hieronder jouw eigen zelfportret! Je Dries Depoorter Dataportret.