FAQ_

Mijn school heeft geen computers. Kan ik toch meedoen?
Dat kan. De lessen in level 1-3 zijn zo opgezet dat klassikale lessen unplugged zijn. In de zelfstandige lessen zijn computers wel een vereiste, maar kunnen de leerlingen de opdracht zelfstandig uitvoeren. Je kunt de leerlingen en computers dan flexibel en gericht inzetten, bijvoorbeeld door te rouleren met unplugged opdrachten.
Voor de kunstenaarsworkshops zijn computers wel noodzakelijk. Het is mogelijk om via de Techniekbieb laptops te huren. Meer info.

Voor welke leeftijd is elk level?
Het klasniveau per level geeft ongeveer aan wat het minimale niveau/leeftijd is van de leerlingen. Zo is level 2 geschikt vanaf groep 6 PO, maar ook bruikbaar voor een brugklas VO die nog geen programmeerervaring heeft. Bij 'next level' staan de lessen voor leerlingen die extra uitdaging hebben of VO klassen die door willen pakken. Elk level heeft suggesties die verdieping of verbreding bieden en passend zijn bij verschillende leeftijden en niveaus.

Welke programmeertalen komen aan bod?
Scratch, Blockly, Snap4Arduino, HTML, Javascript, Processing en vvvv.

Moet ik speciale software downloaden voor de leerlijn?
Het grootste deel van het lesmateriaal is online beschikbaar na het volgen van de docententraining. Enkele lessen en kunstenaarsworkshops maken gebruik van gratis software. Na de intake krijg je hier een overzicht van.

Moet ik als docent de training doen om de klassikale lessen te kunnen geven?
Ja! Voor creatief programmeren heb naast kennis en kunde van programmeren ook kennis van het creatieve werkproces nodig. In de training leren we je hoe je jouw bestaande didactische vaardigheden in kunt zetten om zo je leerlingen optimaal te begeleiden. Je gaat beter voorbereid de lessen in doordat je deze stapsgewijs al zelf doorlopen hebt. Meer info.

Wanneer is er een nieuwe docententraining gepland?
Op de website van MU kun je de datum van de eerstvolgende training vinden. Bekijk hier de MU Play & Learn docententraining.
Let goed op of de training aansluit bij het level dat je school gaat volgen. Er zijn trainingen gericht op PO en VO. Het is ook mogelijk om op afspraak een docententraining in te plannen. Hiervoor is het van belang dat er minimaal 8 deelnemers zijn. Voor meer informatie neem contact op via de contactpagina.Meer info.

Kunnen jullie De Creatieve Code presenteren aan ons docententeam of directie?
Graag! Je kunt daarvoor naar een van onze inspiratiesessie komen. Of we komen naar je toe. Meer info.
De datum voor de eerstvolgende inspiratiesessie kun je vinden op de website van MU.

Kan ik als cultuureducatie-aanbieder gebruik maken jullie lesmateriaal?
Dat kan, vanaf schooljaar 2017-2018 starten we binnen onze eigen regio met het aanbieden van De Creatieve Code. We starten dan ook gesprekken met aanbieders buiten de regio. Ons doel is dat de cursus in heel Nederland aan zoveel mogelijk leerlingen en leraren gegeven wordt. Neem contact met ons op voor meer info.

Wat kosten de lessen?
Het lesmateriaal wordt gratis aangeboden aan docenten die de docententraining gevolgd hebben. De prijzen van de kunstenaarsworkshop zijn afhankelijk van workshop en groepsgrootte.
Voor de exacte prijzen per level en kunstenaarsworkshop, neem contact op via het aanmeldformulier. Meer info.

Kan ik de GoTo robot aanschaffen?
Jazeker! Neem contact op met Studio Tast voor de prijzen en mogelijkheden.

Hebben jullie alle lessen zelf ontwikkeld?
De Creatieve Code brengt lijn aan in bestaand aanbod en vult deze aan met zelf ontwikkelde tools, videos, miniwebsites en workshops over kunst en creativiteit.
Wij zijn uiterst zorgvuldig geweest bij het verwijzen naar en gebruiken van bronmateriaal zoals code.org, scratchweb, codemonster, codekinderen en cs unplugged. Mochten we toch iets over het hoofd gezien hebben dan horen wij het graag!