over de creatieve code_

Programmeren als een kunstenaar

"Program or be programmed", zo luidt de titel van een boek van media theoreticus Douglas Rushkoff. Programmeer je? Of word je geprogrammeerd? Kies je voor het eerste, dan krijg je toegang tot het controlepaneel van de beschaving. Kies je voor het laatste, dan zou het wel eens de laatste keuze kunnen zijn die je maakt, stelt de schrijver.

Met deze gedachte in het achterhoofd constateerde MU dat er in het onderwijs (gelukkig) steeds meer aandacht is voor programmeren. Programmeren alleen spreekt bij kinderen echter niet altijd tot de verbeelding. 'De Creatieve Code' is een leerlijn creatief programmeren die leerlingen bewust maakt van de code waaruit onze digitale wereld is opgebouwd, hen leert die wereld te bevragen als een kunstenaar en er op een creatieve manier op te reflecteren en reageren. Samen met kunstenaars worden programmeertalen ontdekt en toegepast, met kunstwerken als eindresultaat. De leerlijn is gericht op de bovenbouw van de basisschool en onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Creativiteit en technologie
Door creativiteit en technologie te koppelen, geeft de Creatieve Code een geheel eigen invulling aan wat wel 21e eeuwse vaardigheden worden genoemd, een term die momenteel hoog op de agenda staat in het onderwijs. Het gaat daarbij om creativiteit, samenwerken en digitale geletterdheid. Bovendien is De Creatieve Code een voorbeeld van vakoverschrijdend en projectgericht onderwijs door de beeldende vakken te koppelen aan computational thinking en techniek. De Creatieve Code is uniek omdat het voldoet aan de leerlijnen beeldend van de Culturele Ladekast, de culturele competenties van De Cultuurloper én de kerndoelen programmeren van Kennisnet en de PO raad.

Credits De Creatieve Code
Concept De Creatieve Code is een project van MU,een kunstruimte op Strijp-S in Eindhoven. Onder de naam Play&Learn ontwikkelt MU educatieve programma's die gericht zijn op het spelen met creatieve digitale tools die hedendaagse kunstenaars gebruiken.

Co-producent Kunstbalie (De CultuurLoper) en Cultuurstation (Culturele Ladekast)

Creatieve partners Studio Tast (GoTo tekenrobot), MOTI, TETEM, Techniekbieb (docententrainingen).

Kunstenaars Berry de Jong, Carolien Teunisse, Jurian Strik, David Jonas, Maarten Berkers, Addie Wagenknecht, Studio Moniker, Nicky Liebregts, Karlijn de Groot

Pilotscholen De Borne (Tilburg), Het Slingertouw (Eindhoven), Angelaschool (Boxtel), Sondervick College (Veldhoven), Varendonck College (Asten), SintLucas (Eindhoven).

Mogelijk gemaakt door SIDN Fonds, Fonds21, Fonds Cultuurparticipatie

Aangesloten bij Mediawijzer.net